Prilagodba- sposobnost i kvaliteta najboljih

Tenis je igra u kojoj pobjedjuju oni koji se mogu što bolje i što prije prilagoditi na novonastale situacije u meču. Ta tvrdnja definitivno stoji, a pri tome ne mislimo samo na situacije koje se tiču protivnika, nego i ostalih uvjeta kao što su npr. loptice, podloga, vremenski uvjeti, vremenska zona pa čak i nadmorska visina. U kalendaru natjecanja na najvišoj razini postoje turniri koji se igraju preko cijele godine na svim kontinentima, a nije rijedak slučaj da se igrač mora vrlo brzo prilagoditi na različite podloge u vrlo kratkom vremenu što može predstavljati problem za one igrače i igračice koji se teže prilagodjavaju i kojima ta promjena teže pada.

U nedavnom meču za ostanak u Svjetskoj skupini Davis cupa, naša reprezentacija igrala je protiv Kolumbije gdje je sposobnost prilagodbe svakako dolazila na kušnju za svakog našeg reprezentativca. S obzirom da je termin meča za ostanak u društvu najboljih bio odmah nakon US Opena, a Kolumbijci su, s obzirom na domaćinstvo, izabrali zemljanu podlogu, ostalo je vrlo kratko vrijeme da se naša reprezentacija adaptira na novu podlogu. Naravno, te činjenice je stručni stožer kolumbijske reprezentacije bio i te kako svjestan,  te su na to i računali kao otežavajuću okolnost za naše igrače. No, s obzirom da se glavni grad Kolumbije, Bogota, nalazi na 2600 metara nadmorske visine, domaćini su računali i na tu prednost, jer su domaći igrači naviknuti na takve uvjete.

Što se dogadja kad se igra na takvoj nadmorskoj visini?

Prije svega, na tim visinama je zrak rijedji te su loptice prilagodjene u smislu tvrdoće i kvalitete. Naime, ako bi se igralo s normalnim lopticama, vakumiranim u konzervi, kao što je slučaj na svim ostalim turnirima, bilo bi je vrlo teško kontrolirati, te bi zbog rijetkog zraka nekontrolirano letjele. Iz tog razloga na tim nadmorskim visinama koriste se loptice bez pritiska, tzv.“ pressureless balls“, koje znatno manje odskaču od podloge, a i sam zvuk lopte kod udarca je drugačiji.  U tom slučaju potrebna je dodatna prilagodba i na odskok lopte, a i na sam udarac, s obzirom da takva lopta teže hvata rotaciju, pogotovo spin udarac. Ukoliko igrač želi odigrati spin udarac sa puno rotacije, može se dogoditi da loptica nekontrolirano ili odleti u aut, ili završi u dnu mreže. U takvoj igri potrebno je, dakako, modificirati udarce i udarati više „kroz loptu“ tako da udarac i dalje zadrži kvalitetu i kontrolu.

Naši reprezentativci, Mektić i Škugor odigrali su, prije nastupa u Davis cupu,  challenger turnir u Bogoti, tako da su imali malo više vremena za prilagodbu i na zemljanu podlogu i na loptice bez pritiska, a i na rijedak zrak koji je svakako isto tako otežavajuća okolnost. Njihova prva reakcija bila je da ne mogu objasniti zašto im neka loptica odleti u aut, a zbog čega isti takav udarac, slijedeći put završi u mreži. Jednako tako, bili su iznenadjeni koliko se brže umaraju nego inače.Naime, na takvoj nadmorskoj visini, vrlo lako se umara, kod duže izmjene udaraca, u početku, vrlo je teško doći do zraka, te je igraču potrebno duže vrijeme za oporavak. Što je igrač bolje fizički spreman, to će se brže oporaviti i adaptirati na takve uvjete gdje nije lako igrati, pogotovo ako se nema dovoljno vremena za prilagodbu.

Zbog svega navedenog, pobjeda naše reprezentacije u nedavnom susretu protiv Kolumbije, svakako dobija na težini. Prije svega zadivljujuće je kako je dobro odigrao naš najbolji igrač, Marin Čilić, s obzirom na uvjete u kojima se igralo. Da se razumijemo, Marin je stigao s US Opena, gdje je igrao na tvrdoj podlozi. Već na prvim treninzima u Bogoti žalio se na skliski teren i pretjeranu količinu zemlje na terenu, no kad je meč krenuo, sve je zaboravljeno i stavljeno u drugi plan. Kretao se i udarao lopticu odlično, potpuno se priviknuvši na novonastale uvjete i novonastalu situaciju u kojoj se nalazi. Nije ga ometala ni gromoglasna publika, koja je navijala na rubu incidenta, ometavši igru uzvicima izmedju prvog i drugog servisa.  Marin je u sva tri meča pokazao da je igrač koji je izuzetno fizički i mentalno spreman, te je samo takav uspio prebroditi sve teškoće i probleme kojim su se pojavili na tom teškom gostovanju, što je odlika pravog  šampiona.

Ukratko, zbog svog stava prema situaciji u kojoj se nalaze, najbolji igrači i u najtežim trenucima, kada im situacija nije naklonjena, pronalaze način da se što bolje prilagode na uvjete u kojima se igra te daju svoj maksimum. U problemu koji je ispred njih vide izazov te na taj način pristupaju teškoćama i iz sebe izvuku najbolje što imaju.