Kolumbija- Hrvatska, Davis cup susret, Bogota 15.-17. 9. 2017.

U susretu play off-a za ostanak u Svjetskoj skupini Davis cupa, Hrvatska reprezentacija se sastala u Bogoti protiv reprezentacije Kolumbije. Kod samog zdrijeba bilo je jasno da će to biti izuzetno teško gostovanje zbog činjenice da se Bogota nalazi na nadmorskoj visini od preko 2600 metara, te će se igrati sa tzv. lopticama bez pritiska, kako bi se mogle bolje kontrolirati na toj nadmorskoj visini. Domaćini su naviknuti na takve uvijete, a na našoj reprezentaciji je bio zadatak da se što prije prilagodi i maksimalno pripremi za meč koji bi, u slučaju pobjede, osigurao mjesto u elitnoj skupini Davis cup natjecanja.

Hrvatska reprezentacija nastupila je u sastavu: Marin Čilić, Viktor Galović, Franko Škugor i Nikola Mektić. Kolumbijci su nastupili u sastavu: Santiago Giraldo, Alejandro Falla, Alejandro Gonzales i Juan Sebastian Cabal.

Kako bi se što bolje pripremili za susret, Mektić i Škugor su odigrali zajedno parove na challengeru u Bogoti, koji se igrao tjedan dana ranije te su stigli do finala. Ostatak ekipe stigao je iz Hrvatske, Viktor Galović je stigao iz Milana, a Marin Čilić s US Opena.

Susret se igrao u areni Plaza del Torros, na zemljanoj podlozi. Teren je bio vrlo dobro pripremljen, a na raspolaganju smo imali i još jedan teren za trening u obližnjem klubu, Club Americano, gdje smo takodjer trenirali.

Nakon odradjenih priprema, krenuli smo s mečevima u petak, 15.9. Mečevi su bili na rasporedu vrlo rano, već u 10 ujutro zbog ranog zalaska sunca. Danje svjetlo omogućavalo je igru do 18 sati, tako da se po pravilima ITF-a moralo početi u 10.

Izbornik Željko Krajan odlučio se za igrače Marina Čilića i Franka Škugora u singlu. Marin je nakon odlične igre lagano pobjedio njihovog drugog igrača, Gonzalesa  61 64 61. Bila je očita razlika u kvaliteti, te je Marin cijelo vrijeme imao meč pod potpunom kontrolom.

U drugom meču Giraldo je pobijedio Škugora  64 46 57 64 62. Franko je odigrao odličan meč, a ponestalo mu je samo malo snage i odlučnosti u četvrtom setu da meč ode u njegovu korist. Giraldo je na krilima publike i bučnog navijanja uspio privesti meč kraju u svoju korist.

U igri parova uslijedila je prava drama. Nikola Mektić I Marin Čilić donijeli su izuzetno važan bod našoj reprezentaciji, te smo nakon parova poveli 2:1. Prva dva seta dobili su Kolumbijci, Cabal i Falla. Naši igrači su imali prilike u drugom setu koje nisu iskoristili. Mučili su se s povratom servisa protivnika, a kad je taj segment igre podignut na višu razinu, rezultat se okrenuo u našu korist. Nije izostalo bučno navijanje Kolumbijaca na granici regularnosti. Naši igrači pokazali su veliko srce te iznimnu borbenost i koncentraciju te su dobili meč u pet setova rezultatom 57 67 64 62 64.

Trećeg dana bila nam je potrebna još jedna pobjeda za konačni ostanak u Svjetskoj skupini. Marin Čilić je u prvom meču dana pobijedio Giralda 63 64 64 te osigurao pobjedu koja ni u jednom trenutku nije dolazila u pitanje. Marin je odlično servirao, igrao agresivno, a Kolumbijac je probao na sve načine, uz maksimalni rizik, držati priključak u meču. Na kraju je razlika u kvaliteti došla do izražaja te smo tom Marinovom pobjedom osigurali nastup i slijedeće godine medju 16 najboljih reprezentacija svijeta.

U zadnjem meču, Viktor Galović, debitant u reprezentaciji, koji se odlično uklopio u momčad, nakon odlične igre pobijedio je Alejandra Gonzalesa u tri seta 64 26 62. Svojom igrom pokazao je da se na njega i ubuduće može ozbiljno računati.

Ukratko, cilj je ostvaren upravo onako kako smo priželjkivali i očekivali. Bilo je teško, prije svega zbog uvjeta i gostujućeg terena, ali na kraju smo  ponovo dokazali da smo momčad za velike rezultate.