Čudo u Portlandu

 

234555

 

Davis cup reprezentacija Hrvatske napravila je čudesan povratak u meču protiv SAD, u Portlandu. Nakon što smo u petak izgubili oba singla, u subotu smo dobili parove, a u nedjelju oba singla protiv favoriziranih Amerikanaca te se plasirali u polufinale svjetske skupine Davis cupa.

U petak je Čilić igrao prvi protiv Jacka Socka. Računali smo na njegovu pobjedu, tako da bi u slučaju da Ćorić izgubi protiv Isnera, bilo neodlučeno, što bi nam i dalje dalo neke šanse za prolaz. No, iako je na treningu tokom tjedna djelovao odlično, nošen igrom iz Wimbledona, napadao je loptu i odlično se kretao, na meču sa Sockom djelovao je usporeno, neodlučno.  Meč nije bio dobar niti s jedne strane.  Sock je počeo nervozno i stisnuto, s obzirom da mu je ovo bio prvi meč u Davis cupu koji igra pred svojom publikom. Čilić je lagano dobio prva dva seta, unatoč tome što nije igrao dobro. U trećem setu se Sock opustio i počeo ubrzavati igru, a Čilić je ostao na istoj razini. U petom setu je Čilić poveo 3-0, ali svejedno nije uspio dobiti meč upravo zbog toga što nije bio odlučan i nije digao razinu unutrašnjeg intenziteta.

Borna Ćorić je tjedan na treningu tražio udarce, kretanje, distancu…Nije štimalo dosta toga. U meču s Isnerom bilo je teško igrati zbog odličnog Isnerovog servisa koji nije dao priliku da se igra razvije. A i kada je poen krenuo, Borna je bio van ritma, te izgubio tri puta svoj servis na neforsirane pogreške. U prvom setu imao je prilika za break, ali zbog nedostatka samopouzdanja jedna lagana lopta otišla je u aut, a mnogo više prilika nije imao na break lopte, jer je Isner svaki puta pogodio odličan servis. Borni je u tom meču faliio fokus. I na treningu se vidjelo da mu je koncentracija slabija nego inače.

U subotu smo u igru parova krenuli sa postavom Dodig-Čilić. Kumovi iz Medjugorja odlučili su preuzeti odgovornost i odigrati par koji se mora dobiti. S druge strane mreže su braća Bryan, najuspješniji par u posljednjih 15ak godina, koji su sve osvojili što se moglo osvojiti od titula u parovima. S obzirom na Čilićev meč u petak, nitko nije očekivao da bi se Marin mogao toliko podignuti u parovima dan kasnije, da bi se došlo do pobjede. Znali smo da Marin ima i u nogama i u ruci brzinu i snagu odigrati odličan meč, no da li će uspjeti u glavi prebroditi poraz i lošiju igru od dan ranije, nismo mogli znati. Dodig je rekao da će mu pomoći maksimalno u igri na mreži. Plan je bio odigrati dovoljno čvrsto po paralelama, s obzirom da oni uglavnom ostavljaju paralelu slobodnu, a pokrivaju sredinu na mreži. Svaku, i najmanju priliku koriste da bi mijenjali strane na mreži tako da je trebalo i na to obratiti pažnju.  Čilić i Dodig počeli su odlično, napravili dva breaka u prvom setu i dobili lagano 62. U drugom je Čilić izgubio servis, zbog toga jer je malo usporio igru i dao je njima više vremena, te su mogli reagirati na mreži. U trećem i četvrtom setu dečki su odigrali odlično, jednostavno su bili prejaki za protivnike. Čilić je servisima i reternima, te igrom s osnovne linije, odličnim i jakim udarcima demoralizirao favorizirane protivnike. Dodig je savršeno reternirao i igrao na mreži. Ovo je bio najbolji meč što su naši odigrali u Davis cupu, što se parova tiče. Marin je rekao da su mu ovo bili najbolji parovi u karijeri. Možemo se s time složiti.

Parovi su bili odlučujući za preokret. Na krilima igre parova, Čilić je nastavio istim tempom protiv Isnera u nedjelju u prvom meču. Iako je Isner igrao nevjerojatno dobro u prvom setu, sa 80 posto prvih servisa, odličnom igrom prisilio je Čilića da čeka šansu. Prva šansa je stigla u tie breaku, koji je Marin dobio 11-9. U ostala dva seta bio je po jedan break i glatka pobjeda za Čilića. Razlika izmedju meča u petak i u nedjelju bila je upravo u intenzitetu. Čilić se bodrio i hrabrio cijelo vrijeme. I kad se osjetio malo umorniji, svejedno se bodrio i bio aktivan tako da ga je i ta kriza koju je osjećao vrlo brzo prošla. Rekao je i sam nakon meča da su mu parovi pomogli da se vrati u pobjednički niz, te da je naučio da se mora bodriti kako bi se držao u optimalnom stanju za najbolju igru.

234554 (1)

Borna Ćorić krenuo je u odlučujući susret odlično. Bio je izuzetno fokusiran, što mu je falilo u meču u petak. Sock je isto tako bio nervozan, a Borna ga je odličnom igrom prisiljavao na pogreške. Borna je dobio meč u 4 seta, na krilima navijanja iz publike koja je bila sjajna. Podrška s tribina malobrojnih naših navijača na kraju se ispostavila odlučujuća, jer su navijači držali atmosferu na našoj strani. Borna je još jedanput pokazao da je rodjeni pobjednik te da je u stanju izvući iz sebe najbolje kad je najpotrebnije, što je odlika najvećih šampiona.

I tako, nakon gotovo nemoguće misije i rezultata 0-2 u petak, uspjeli smo preokrenuti  rezultat u našu korist te pobijediti favorizirane protivnike nakon velike borbe. Ovo je prvi puta da je naša reprezentacija uspjela okrenuti rezultat 0-2, a uspjeh je još veći s obzirom na to da se radilo o gotovo nepobjedivoj Bryan-Bryan kombinaciji u parovima, te prednosti domaćeg terena.